Algemene informatie over Rusland

Rusland is het grootste land ter wereld met een oppervlakte van 22 miljoen vierkante kilometer. Het beslaat hiermee een zesde deel van de gehele aardoppervlakte. De afstand van west naar oost is meer dan 10.000 kilometer en de afstand van noord naar zuid bedraagt 5.000 kilometer.

Ter vergelijking: het is tweemaal zo groot als Brazilië en meer dan 400 maal zo groot als Nederland. Het ligt op twee continenten: Europa (het gedeelte ten westen van Moskou) en Azië (het gedeelte ten oosten van Moskou). Rusland grenst onder andere aan Finland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Turkije, Iran, Afghanistan, China en Mongolië. Daarnaast wordt Rusland omsloten door een aantal zeeën, zoals de Barentszzee, de Zwarte Zee en de Noordelijke IJszee. Er zijn in totaal 11 tijdzones; als in het oosten de zon opgaat, wordt het in het westen al weer donker. Er wonen in het GOS ongeveer 280 miljoen mensen. De bevolking van het GOS bestaat uit ongeveer 200 etnische groepen. Ongeveer driekwart van de bevolking bestaat uit Russen, Oekraïners, Witrussen en Polen (Slavisch groepen genoemd). De belangrijkste minderheden zijn de Tukse, Kaukasische, Fins-Oegrische, Baltische en Mongoolse volkeren. In Siberië leven ongeveer 30 inheemse bevolkingsgroepen. Sommige groepen onderhouden hun eigen taal en cultuur.

In de afgelopen tien jaar is de ontwikkeling in het voormalige USSR mede door de Perestroika (herstructerering) en glasnost (openheid) erg snel gegaan. Voormalige Oostbloklanden werden zelfstandiger, de muur werd gesloopt en het ijzeren gordijn geopend. Het land wordt steeds makkelijker te bereizen voor de toeristen en de voorzieningen worden steeds beter. Rusland is een democratische federatie (een verbond van samenwerkende staten) en maakt deel uit van het GOS, het Gemenebest van (op dit moment 15) Onafhankelijke staten. Taal Moskou is een goede plaats om een eerste indruk krijgen van de veelzijdigheid van het land. Je treft hier mensen uit alle delen van het GOS en door de belangrijke rol die Moskou heeft, is het ook een internationale toeristische attractie. In het GOS worden ongeveer 150 talen gesproken en nog enige dialecten. Bijna alle 287 miljoen inwoners spreken Russisch, waardoor de multinationale bevolking goed met elkaar kan communiceren. Je verstaanbaar maken in Moskou is over het algemeen geen probleem. Er is er altijd wel iemand te vinden die Duits, Frans of Engels spreekt. Het percentage Russen buiten de grote steden dat een vreemde taal spreekt, is gering. Het Russisch is een Cyrillisch schrift en het alfabet bestaat uit 33 tekens. Wanneer je een bezoek brengt aan Rusland is het handig om de tekens van het Russische alfabet te leren, zodat je bijvoorbeeld namen van straten en metrohaltes kan lezen.


Author: plankie

Just another HTMLy user.