Eten en drinken

Een Russisch maaltijd is naar onze begrippen van een slechte tot een matige kwaliteit. Een Russische maaltijd bestaat meestal uit soep, salades, brood met salami, gerookte vis, paté en zoetigheden zoals taart.

De warme maaltijden bestaan meestal uit vleesgerechten met vette sausen. Russen eten bij iedere maaltijd brood, wat zorgt voor een goede spijsvertering. Russen lunchen (obeyd) van elf tot drie en dineren (ossen) van zes tot tien. Beide maaltijden zijn over het algemeen warm en de lunch is meestal iets zwaarder dan het diner.

Het uit eten gaan in een restaurant is voor een Rus een betrekkelijk nieuw verschijnsel. Tot voor kort was het aanbod van goede restaurant erg beperkt. Tegenwoordig kan men echter in Moskou ook Europees, Kaukasisch, Indiaas of Chinees eten. Er zijn zelfs fastfood restaurant geopend. De kaart in een restaurant bestaat meestal uit drie gangen. Beroemde voorgerechten zijn kaviaar, salades (met Russische eieren) en 'warme hapjes'. Borsch is een bekende soort soep: het is stevige bieten- en koolsoep met stukken vlees en zure room. Als hoofdgerecht kunt u meestal kiezen uit vis (steur en snoekbaars bijvoorbeeld) en vlees (spiesen, boeuf stroganov en diverse speciaal gekruide kipgerechten). De toetjeskaart in Rusland is uitgebreid: de Russen zijn enorme zoetekauwen. De kaart bevat meestal vele soorten ijs(coupes), gebakjes en de zogenaamde blini (pannenkoekjes met allerlei soorten beleg; van zalm en kaviaar tot suiker, jam en kwark).

Prijzen verschillen enorm, van de goedkoopste lokale cafetaria (stolovaja) waar een simpele Russische maaltijd ongeveer $5 kost, tot exclusieve restaurants waar een diner meer dan $75 kost. De meeste internationale restaurants vallen in de gematigde tot de duurdere prijsklasse; het valt niet mee om goedkoop te eten in Moskou zonder steeds te vervallen in een menu van brood, kaas en salami (kolbasa). In de meeste restaurant wordt alleen contant geld geaccepteerd. Deze situatie verandert langzaam, maar het is nog steeds iets om rekening mee te houden voor je ergens gaat eten. Rusland is erg beroemd om zijn kaviaar. De zwarte kaviaar (Ikra) is kuit van de steur die zwemt in de Kaspische zee. De Beluga kaviaar is het zeldzaamst en heeft een bijzondere, notige smaak. Rode kaviaar (keta) is zalmkuit. Aangezien er steeds minder steur wordt gevangen, wordt kaviaar van goede kwaliteit vaak vermengd met kaviaar van mindere kwaliteit.

Rusland is ook bekend om zijn Vodka. Vodka is in Rusland de meest gedronken (alcoholische) drank en wordt vaak zelf gestookt waarbij het alcohopercentage erg hoog is (meer dan 80%). Er zijn veel soorten Vodka verkrijgbaar zoals de heldere Vodka en die met citroensmaak, Spaanse pepers, gember, kruidnagel of jeneverbes. In Rusland wordt ook erg veel thee gedronken. De thee wordt geserveerd met een schijfje citroen en vaak gezoet met jam (Varenje) . Het kokende water komt traditie getrouw uit een Samovar (heet waterketel). Russische koffie is een stuk slapper dan Nederlandse koffie. Russische espresso komt het meest in de buurt van Nederlandse koffie en ook Turkse koffie is een goed alternatief. Het is sterk af te raden om water uit de kraan te drinken. Water kan soms een bruine kleur hebben. Dit komt door het aanwezige ijzer. Het drinken van kraanwater kan maag- en darmklachten veroorzaken.


Author: plankie

Just another HTMLy user.