Geld

De Russische munteenheid is de roebel (1 roebel= 100 kopeken). In omloop zijn munten van 1, 5, 10, en 50 kopeken en munten van 1, 2 en 5 roebel. Er zijn bankbiljetten van 10, 50, 100 en 500 roebel. Op de bankbiljetten zijn steden afgebeeld.

De roebel is in de afgelopen jaren enorm gedevalueerd. Tussen 1992 en 1998 zijn diverse grotere bankbiljetten ingevoerd. In juni 1992 werd het 1.000 roebelbiljet ingevoerd, in juli 1992 het 5.000 roebelbiljet en aan het einde van dat jaar het 10.000 roebelbiljet. In maart 1997 werd het 500.000 roebelbiljet ingevoerd. Op 1 januari 1998 zijn van alle geldbedragen 3 nullen geschrapt, zodat het 500 roebelbiljet vanaf dat moment het grootste bankbiljet was. Op dit moment is de Russische bank echter druk bezig met het invoeren van een 1.000 roebelbiljet als grootste coupure. Met de oude biljetten kan sinds 1999 niet meer betaald worden. De koers is op dit moment, voor Russische begrippen, redelijk stabiel. Eén gulden is ongeveer 12 roebel en 100 roebel is ongeveer 8 gulden. Buiten Rusland zijn roebels niet te verkrijgen. Op veel plaatsen in de stad kan je buitenlands geld wisselen voor de nationale munteenheid tegen wissellende koersen en provisies. Ook in de meeste hotels zijn er wisselbalies. Je kan gewoon contante guldens, dollars of Duitse Marken wisselen. Bij het wisselen van Travellercheques en/of opname van geld met je creditcard wordt een commissie van 2 tot 8 % berekend. Bij het wisselen ontvang je een bewijs. Bewaar deze bewijzen goed. Soms wordt om uw paspoort gevraagd. Het kan gebeuren dat uw geld op echtheid gecontroleerd wordt in verband met de roulatie van vals geld. Wissel niet al je geld in een keer in verband met de (dagelijkse) devaluatie van de roebel! In Moskou kan je steeds meer met een creditcard betalen. Tegenwoordig kan er zelfs op enkele plaatsen in het centrum gepind worden. Aangezien de banken gunstige wisselkoersen hanteren is het niet aan te raden om op straat.


Author: plankie

Just another HTMLy user.